Κατοικίδια ζώα

Κατοικίδια ζώαΜείωση οσμών στα κατοικία ζώα
Αναμιγνύοντας ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο σε μορφή άμμου με το υπόστρωμα που χρησιμοποιείτε για το κατοικίδιό σας (άμμο, ροκανίδια ή ακόμα και πάνω στην εφημερίδα) πετυχαίνεται η μείωση των οσμών από τα ούρα και τις κουτσουλιές των κατοικίδιων χάρη στη δέσμευση της αέριας αμμωνίας. Επίσης μειώνεται κατά πολύ και η υγρασία στην φωλιά του ζώου.

Υπόστρωμα για πουλιά
Ο ζεόλιθος μπορεί να μπει ως υπόστρωμα στα κλουβιά των κατοικιδίων μας.
Ο ζεόλιθος θα δεσμεύσει τη αμμωνία, την υγρασία και τις οσμές, δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον και μειώνοντας τη συχνότητα αλλαγής υποστρώματος.
Το προσθέτουμε ως υπόστρωμα ύψους ενός εκατοστού με ζεόλιθο κοκομετρίας είτε 0-1mm είτε 1-3 mm είτε 3-7mm.

Προστασία από ψύλλους
Μπορούμε να πασπαλίσουμε ζεόλιθο πούδρα στα κατοικίδια μας και στη φωλιά τους. Δεν περιέχει χημικά έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κατοικίδια πολύ μικρής ηλικίας. Επαναλαμβάνουμε για κάθε μέρα σε διάστημα 5 ημερών και έτσι απαλλάσσονται τα κατοικίδια από οποιαδήποτε παράσιτο στο δέρμα τους. 

Φιλτράρισμα νερού ποτίστρας  
Όπως και για τους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα του νερού για τους μικρούς μας φίλους. Χρησιμοποιούμε μια χούφτα ζεόλιθο κοκκομετρίας 3-7mm, το οποίο και ξεπλένουμε. Το τοποθετούμε στην ποτίστρας οποιουδήποτε κατοικίδιου έχουμε. Ο ζεόλιθος θα λειτουργήσει ως φίλτρο δεσμεύοντας τοξίνες, βαριά μέταλλα και θα απομακρύνει δυσάρεστες οσμές και βακτήρια βελτιώνοντας την ποιότητα και τη γεύση του νερού. Θα χρειαστεί να προστεθεί καινούργιος ζεόλιθος όταν επιστρέψει η δυσάρεστη γεύση και οσμή.

 

ενυδρειαΧρήση στα ενυδρεία ως υπόστρωμα
Χρήση ζεόλιθου κοκκομετρίας 1-3 mm
Ο ζεόλιθος έχει μεγάλη ικανότητα δέσμευσης της αμμωνίας και του φωσφόρου. Όταν χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο ανταλλαγής ιόντων ή σαν υπόστρωμα στον πυθμένα του ενυδρείου μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του γλυκού νερού σε αμμωνία και φώσφορο τουλάχιστον 90%, ελέγχοντας επίσης την ανάπτυξη άλγης.
Επίσης με την χρήση του ζεόλιθου εμπλουτίζεται το νερό με επιπλέον διαλυμένο οξυγόνο κάνοντας καλύτερη και πιο άνετη την διαβίωση των ψαριών. Το νερό αποκτά πολύ καλή καθαρότητα (θολερότητα) και ρυθμίζεται το pH του προς το ουδέτερο.
Ο ζεόλιθος είναι μη-διαλυτός, αντιβακτηριδιακός και μπορεί να απομακρύνει πάνω από το 90% των ιών και βακτηρίων από το ενυδρείο. Απορροφά επίσης τα χλωριόντα, το σίδηρο, το μαγγάνιο. Χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει βαρέα και τοξικά μέταλλα όπως το ασήμι, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το νικέλιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το αντιμόνιο, το αρσενικό, κάδμιο κ.α.

Χρήση στα ενυδρεία ως υλικό φίλτρου
Χρήση ζεόλιθου κοκκομετρίας 3-7mm

 • Υπολογισμός απαραίτητης ποσότητας
  Χρησιμοποιώντας ένα τεστ ακριβείας μετρήστε την αμμωνία στο ενυδρείο σας σε ppm (parts per million). Διαιρέστε τη μέτρηση με το 1,5 και πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με τα λίτρα του ενυδρείου σας. Ο αριθμός που προκύπτει είναι το βάρους σε γραμμάρια ζεόλιθου που θα χρειαστείτε.
  Μια κουταλιά του γλυκού ζεόλιθος είναι περίπου 6 γραμμάρια.
 • Τρόπος χρήσης:
  Πριν από τη χρήση, ξεπλύνετε καλά με νερό βρύσης.
  Τοποθετήστε το ζεόλιθο σε κάλτσα για να μπορείτε να τον αφαιρέσετε εύκολα.
  Μπορείτε να τον βάλετε σε εσωτερικό ή εξωτερικό φίλτρο.
  Αν μπει σε εξωτερικό φίλτρο, πρέπει να βρίσκετε στο τελευταίο στάδιο πριν την επιστροφή του νερού στο ενυδρείο. Ποτέ πριν το βιολογικό υλικό.
  Διάρκεια δράσης του υλικού περίπου 2 μήνες.
 • Επαναφόρτιση:
  Μετά το πέρας των 2 μηνών μπορείτε εύκολα να επαναφορτίσετε το ζεόλιθο σας. Σε 1 λίτρο νερό διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι φαγητού. Αφήστε το ζεόλιθο μέσα στο διάλυμα για 24 ώρες και μετά ξεπλύνετε καλά με νερό βρύσης. Είναι έτοιμος πάλι για χρήση.
  Η χρήση ζεόλιθου δεν αντικαθιστά τη περιοδική αλλαγή νερού του ενυδρείου αλλά επιμηκύνει τη συχνότητα.
  Δεν συνιστάται η χρήση ζεόλιθου σε νέα ενυδρεία που δεν έχουν κάνει κύκλο, γιατί θα αποτρέψει την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων.
  Σε ενυδρεία αλμυρού νερού η παρουσία του αλατιού εμποδίζει τη δράση του ζεόλιθου.