Άλλες εφαρμογές

 

chernobyl

Καταστροφή του Τσέρνομπιλ – 1986
Το 1986 υπήρξε μια έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Ουκρανία. Το μέγεθος της έκρηξης ήταν 30-40 φορές δυνατότερο από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τα κύρια ισότοπα που ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα ήταν: 137 Cs , 134 Cs , 90 Sr , 89 Sr Για να καταπολεμηθεί η μόλυνση χρησιμοποιήθηκαν 500.000 τόνοι ζεόλιθου (κυρίως κλινιπτιλόλιθου) από διάφορα ορυχεία. Ο κλινοπτιλόλιθος χρησιμοποιήθηκε για: την απολύμανση των ραδιενεργών υδάτινων αποβλήτων (ισότοπα Cs and Sr), την κατασκευή προστατευτικών ζωνών προστασίας στο έδαφος, απολύμανση του πόσιμου νερού (ποταμός Dnieper), προσθήκη στη διατροφή των αγελάδων για μείωση της παρουσίας Cs στο γάλα, χάπια για χρήση από τους ανθρώπους.

nasa

NASA – ζεοπονική καλλιέργεια
Η NASA εισήγαγε την ιδέα της ζεοπονικής καλλιέργειας – το οποίο είναι υδροπονική καλλιέργεια με βάση το ζεόλιθο (υδροπονία: καλλιέργεια φυτών σε υποκατάστατα χώματος). Η NASA δημιούργησε ένα υπόστρωμα που αποτελείται από κλινοπτιλόλιθο – δολομίτη – απατίτη και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο διαστημικό σταθμό MIR το 1990. Για τη ζεοπονική καλλιέργεια χρησιμοποιείται μόνο το ειδικό υπόστρωμα και νερό. Το ζεόλιθος χρησιμοποιήθηκε για την ιοντο-ανταλλακτική του ιδιότητα καθώς και για την συγκράτηση και σταδιακή απόδοση των θρεπτικών συστατικών στα φυτά. Οι πρώτε ζεοπονικές καλλιέργειες που έγιναν στο διάστημα αφορούσαν ραδίκια και σιτάρι.

υφασμαΟ ζεόλιθος στην βιομηχανία υφασμάτων
Κλινοπτιλόλιθος τροποποιημένος με νανοτεχνολογία έχει μεγάλη απήχηση στη βιομηχανία υφασμάτων.
Χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία στα υφάσματα Using nanoparticles to textiles (μερμερισμός – τροποποίηση βαμβακιού, αλκαλική υδρόλυση – πολυεστέρας) παράγονται υφάσματα που προσφέρουν προστασία απέναντι στα μικρόβια και την ακτινοβολία UV.
Υφάσματα και ενδύματα με ζεόλιθο προστατεύουν την επιδερμίδα από εξωτερικούς παράγοντες.